8507 Views |  1

Babeczki z cukinią i ryżem

Mleczne babeczki-tarteletki z cebulą, cukinią i ryżem to doskonała przekąska i wykwintna przystawka na wystawne przyjęcia i uroczystości.

Babeczki z cukinią i ryżem (tarteletki)

Babeczki z cukinią i ryżem (tarteletki)

Przepis na 12 porcji.

Składniki potrzebne do ciasta na muffiny

  • 250 g mąki,
  • 90 ml mleka,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól.

Składniki potrzebne do farszu na muffinki

  • 50 g ryżu,
  • 0,5 l mleka,
  • 3/4 cukinii,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego,
  • kiełki soi (fasoli mung),
  • oregano,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

0,5 l mleka do farszu wlewamy do garnka i gotujemy. Do zagotowanego mleka wsypujemy ryż i pozostawiamy na ogniu na ok. 15-20 minut. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli, 90 ml mleka, wodę i oliwę. Masę ugniatamy aż stanie się gładka i elastyczna. Z ciasta na babeczki formujemy kulę i odkładamy na bok.

Podsmażamy posiekane cebule. Po 5 minutach do cebul dodajemy pokrojoną drobno cukinię. Doprawiamy szczyptą soli.

Do garnka z mlekiem i ryżem wrzucamy zawartość patelni (cukinię z cebulami) i mieszamy. Kolejno wrzucamy rozbełtane jajka i starty ser żółty. Farsz do tarteletek doprawiamy oregano, gałką muszkatołową i pieprzem.

Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy koliste formy. Wyścielamy nimi foremki wysmarowane masłem. Wlewamy farsz do babeczek. Nadzienie dekorujemy kiełkami soi. Na wierzch możemy dodać także masło.

Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Babeczki z cukinią i ryżem podajemy ciepłe.