10665 Views |  2

Babeczki z awokado bez pieczenia

Awokado i deser?! Takiego połączenia nie spodziewaliście się, prawda? Czy wiedzieliście, że awokado jest owocem, ma bliżej nieokreślony smak, więc można go przyrządzać i na  słodko, i na słono. Zawiera więcej potasu niż banan, jest też dobrym źródłem omega 3, wit. B6, wapnia… Odważnych zapraszam do spróbowania muffinek z awokado :-)

Babeczki z awokado bez pieczenia

Babeczki z awokado bez pieczenia

Składniki na babeczki z awokado:

Krem z awokado:

  • 2 dojrzałe średniej wielkości awokado (nie za miękkie),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1,5 banana,
  • sok z cytryny do smaku,
  • szczypta soli do smaku.

Wszystko miksujemy w blenderze.

Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.

Ciasto do muffinek z awokado:

  • 1  szklanka zmielonych migdałów,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka zmielonych daktyli,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych (można je zastąpić także zmielonymi migdałami),
  • 1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na minibabeczki. Wkładamy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei, to należy dodać więcej daktyli.
  2. Wyjmujemy ciasto z foremek, dodajemy krem z awokado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 16 minibabeczek.

* karob – ang. carob, mączka chleba świętojańskiego, można go używać zamiast kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż kakao.