Awokado i deser?! Takiego połączenia nie spodziewaliście się, prawda? Czy wiedzieliście, że awokado jest owocem, ma bliżej nieokreślony smak, więc można go przyrządzać i na słodko, i na słono. Zawiera więcej potasu niż banan, jest też dobrym źródłem omega 3, wit. B6, wapnia… Odważnych zapraszam do spróbowania muffinek z awokado
Składniki na babeczki z awokado:
Krem z awokado:
- 2 dojrzałe średniej wielkości awokado (nie za miękkie),
- 1 łyżka miodu,
- 1,5 banana,
- sok z cytryny do smaku,
- szczypta soli do smaku.
Wszystko miksujemy w blenderze.
Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.
Ciasto do muffinek z awokado:
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka zmielonych daktyli,
- 1 szklanka wiórek kokosowych (można je zastąpić także zmielonymi migdałami),
- 1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na minibabeczki. Wkładamy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei, to należy dodać więcej daktyli.
- Wyjmujemy ciasto z foremek, dodajemy krem z awokado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 16 minibabeczek.
* karob – ang. carob, mączka chleba świętojańskiego, można go używać zamiast kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż kakao.
Comments
1 Responses to “Babeczki z awokado bez pieczenia”