Święta bez aromatu pomarańczy? Mało kuszące Rosnące w piekarniku muffiny z pomarańczą i nutką miodu sprawią, że cały dom będzie oddychał świeżym, pomarańczowym zapachem ciasta.
Składniki na babeczki pomarańczowe
- 1,5 szklanki mąki,
- 12 plasterków pomarańczy (w zależności od tego, ilu foremkowa jest blacha na muffinki),
- 12 łyżeczek miodu (j.w),
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy,
- 2 jajka,
- 4 łyżki masła,
- 0,5 łyżeczki soli.
Ubijamy jajka. Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy sok pomarańczowy i pokrojone masło. Wracamy do ubijania – gdy masa stanie się gładka, dodajemy do niej zmieszane wcześniej sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W wysmarowanych masłem foremkach układamy plasterki pomarańczy (bez skórki). Każdy polewamy kilkoma kroplami miodu (oryginalny przepis każe najpierw polać miodem foremki, a następnie położyć plastry pomarańczy, ale taki układ sprawia, że niektóre babeczki mogą przykleić się do foremek).
Foremki napełniamy ciastem. Muffinki pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Delikatnie wyjęte z foremek podajemy pomarańczowym spodem do góry
Comments
3 Responses to “Babeczki pomarańczowe”