4764 Views |  Like

Babeczki orzechowe z cukinii

Cukinia to niecodzienny składnik ciast. Babeczki – muffinki orzechowe z cukinii to dowód, jak pyszny może być efekt połączenia ciasta z cynamonem oraz bakalii i cukinii.

Babeczki orzechowe z cukinii

Babeczki orzechowe z cukinii

Proporcje przepisu na babeczki dopasowane do 9 foremek.

Składniki na babeczki orzechowe z cukinii

  • cukinia,
  • 50 g bakalii (szczególnie orzechy włoskie i rodzynki),
  • 6 łyżek cukru,
  • cukier cynamonowy,
  • 1 łyżka cynamonu,

  • 2 jajka,
  • pół szklanki maślanki,
  • pół szklanki mąki,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.

Białko oddzielamy od żółtka. Białka przekładamy do miseczki i ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy 3 łyżki cukru.

W osobnej misce przygotowujemy mąkę, 3 pozostałe łyżki cukru, szczyptę cukru cynamonowego i cynamonu oraz maślankę. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukinię i pianę z białka do ciasta cynamonowego i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy także pokrojone drobno bakalie zachowując parę orzechów włoskich.

Ciasto na muffinki wykładamy do foremek wysmarowanych masłem. Orzechy włoskie kładziemy na wierzch. Babeczki orzechowe pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180° C.

Możemy także zrezygnować z pieczenia muffin. Ciasto orzechowo-cynamonowe z cukinii możemy podawać także zapieczone w zwykłej keksówce wyłożonej pergaminem przez ok. 40 minut przy tej samej temperaturze.