Muffiny jogurtowe z czekoladą to prawdziwy przysmak. Spróbujcie sami!
Składniki na babeczki – muffiny czekoladowe
- 200 g jogurtu naturalnego,
- pół tabliczki czekolady,
- 2 jajka,
- pół cytryny lub limonki,
- 300 g cukru,
- 250 g mąki,
- 90 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsypujemy do miseczki.
Ubite jajka, cukier i jogurt mieszamy w osobnej misce. Wlewamy olej i miksujemy aż ciasto na babeczki zgęstnieje. W trakcie dodajemy sypkie składniki. Do gładkiej masy wlewamy sok z wyciśniętej cytryny lub limonki. Mieszamy raz jeszcze.
Ciasto na babeczki wlewamy do połowy do 12 foremek wysmarowanych masłem (urośnie prawie dwukrotnie). Wierzch muffinek nakrywany pokrojoną w drobne części czekoladą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Muffinki czekoladowe z ciastem jogurtowym pieczemy ok. 20 minut.
Comments
2 Responses to “Babeczki – muffiny czekoladowe”