18305 Views |  Like

Babeczki – muffiny czekoladowe

Muffiny jogurtowe z czekoladą to prawdziwy przysmak. Spróbujcie sami!

Babeczki - muffiny czekoladowe z ciastem jogurtowym

Babeczki - muffiny czekoladowe z ciastem jogurtowym

Składniki na babeczki – muffiny czekoladowe

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • pół tabliczki czekolady,
  • 2 jajka,
  • pół cytryny lub limonki,
  • 300 g cukru,
  • 250 g mąki,
  • 90 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsypujemy do miseczki.

Ubite jajka, cukier i jogurt mieszamy w osobnej misce. Wlewamy olej i miksujemy aż ciasto na babeczki zgęstnieje. W trakcie dodajemy sypkie składniki. Do gładkiej masy wlewamy sok z wyciśniętej cytryny lub limonki. Mieszamy raz jeszcze.

Ciasto na babeczki wlewamy do połowy do 12 foremek wysmarowanych masłem (urośnie prawie dwukrotnie). Wierzch muffinek nakrywany pokrojoną w drobne części czekoladą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Muffinki czekoladowe z ciastem jogurtowym pieczemy ok. 20 minut.