16435 Views |  Like

Babeczki (muffinki) z żurawiną

Łatwe i szybkie do zrobienia, pyszne, słodkie i sycące muffiny.

Babeczki z żurawiną i bananem

Babeczki z żurawiną i bananem

Składniki na babeczki z żurawiną (12 sztuk):
  • 1 3/4 szklanki mąki (użyłam białej),
  • 1 dojrzały banan,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 1/3 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 7 łyżek oleju,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 100 g suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy zgniecionego widelcem banana, wlewamy mleko sojowe, olej, aromat waniliowy i ocet, miksujemy na gładką, jednolitą masę. Pod koniec wrzucamy do niej żurawinę i mieszamy łyżką.

Pieczemy 25 minut w 180°C. Dekorujemy lukrem.

Smacznego.