Łatwe i szybkie do zrobienia, pyszne, słodkie i sycące muffiny.
- 1 3/4 szklanki mąki (użyłam białej),
- 1 dojrzały banan,
- pół szklanki cukru,
- 1 1/3 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 7 łyżek oleju,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 100 g suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy zgniecionego widelcem banana, wlewamy mleko sojowe, olej, aromat waniliowy i ocet, miksujemy na gładką, jednolitą masę. Pod koniec wrzucamy do niej żurawinę i mieszamy łyżką.
Pieczemy 25 minut w 180°C. Dekorujemy lukrem.
Smacznego.
Comments
3 Responses to “Babeczki (muffinki) z żurawiną”