Zapach ciasta z babeczek rozpłynie się po pomieszczeniach i pozostanie w nich na długo.
Składniki na babeczki – muffinki z mandarynkami i czekoladą
- mała puszka mandarynek lub ok. 300 g świeżych mandarynek,
- 300 g mąki,
- 150 g czekolady o smaku jogurtowym, połamanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 2 duże jajka,
- 250 ml (1 szklanka) mleka,
- szczypta soli,
- 90 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek,
- masło do wysmarowania foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Z puszki wyjmujemy 12 mandarynek i odkładamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy mandarynki, które zostały w puszcze i posiekaną czekoladę.
W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy mleko, cukier i olej. Całość miksujemy mikserem na średnich obrotach. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy suche, uprzednio wymieszane składniki, nie przerywając miksowania aż masa stanie się gładka i kremowa.
Foremki smarujemy masłem. Ciasto wkładamy łyżką do foremek. Na wierzch każdej babeczki kładziemy po jednej z odłożonych mandarynek. Pieczemy 20 minut do czasu aż muffinki urosną, a ciasto nadal pozostanie elastyczne i nieprzesuszone. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy odstawiamy. Po ostygnięciu muffin wyjmujemy je z foremek.
Comments
4 Responses to “Babeczki – muffinki z mandarynkami i czekoladą”