Muffiny to doskonała przekąska, często serwowana na słodko. Tym razem muffinki warzywne z odrobiną słodkości. Polecamy babeczki marchwiowe z rodzynkami i orzechami nerkowca. Przepis na 12 babeczek.
Składniki na babeczki marchewkowe z orzechami nerkowca
- 250 g marchewki,
- 100 g orzechów nerkowca,
- 3 łyżki rodzynek,
- 4 duże jajka,
- 250 g mąki,
- 180 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy nerkowca i rodzynki siekamy na małe części.
Mąkę wsypujemy wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do miski. Dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy.
W osobnej misce mikserem na wysokich obrotach ubijamy cukier puder i masło. Gdy masa stanie się kremowa i gładka, zmniejszamy obroty jednocześnie dodając żółtka (białka zostawiamy na później). Kolejno wsypujemy suche składniki (mąkę z orzechami nerkowca i rodzynkami). Na końcu dodajemy startą marchewkę. Całość miksujemy tak długo aż nadzienie do babeczek uzyska gładką konsystencję.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do nadzienia do babeczek. Całość mieszamy.
Foremki wysmarowane masłem zapełniamy nadzieniem na muffiny. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 190° C. Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Babeczki marchewkowe z orzechami podajemy oprószone cukrem pudrem.
Comments
3 Responses to “Babeczki marchewkowe z orzechami nerkowca”