Muffiny z ciemnej czekolady, z dodatkiem bananów i orzechów włoskich to alternatywa do tradycyjnych, jasnych muffinek. Babeczki czekoladowe smakują równie pysznie. Podajemy przepis na ponad 12 porcji.
Składniki na babeczki czekoladowe z bananami
- 2 banany,
- 180 g gorzkiej czekolady,
- 100 g orzechów włoskich,
- 60 ml mleka,
- 300 g mąki,
- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól.
Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i sodę oczyszczoną wsypujemy do jednej miski. W osobnej przygotowujemy masło i cukier.
Mikserem ubijamy cukier i masło tak, by masa stała się gładka. Dodajemy jajka – jedno po drugim – za każdym razem miksując nadzienie na babeczki.
Przechodzimy na wolne obroty miksera. Banany rozgniatamy i dodajemy je do nadzienia. Kolejno wrzucamy przygotowane na początku składniki sypkie i mleko.
Na koniec do nadzienia na muffiny dodajemy startą na małych oczkach czekoladę i pokrojone na drobno orzechy włoskie. Całość mieszamy łyżką.
Nadzienie przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
Babeczki czekoladowo-bananowe podajemy po wystygnięciu.
Comments
5 Responses to “Babeczki czekoladowe z bananami”