5061 Views |  Like

Babeczki czekoladowe z bananami

Muffiny z ciemnej czekolady, z dodatkiem bananów i orzechów włoskich to alternatywa do tradycyjnych, jasnych muffinek. Babeczki czekoladowe smakują równie pysznie. Podajemy przepis na ponad 12 porcji.

Babeczki czekoladowe z bananami

Babeczki czekoladowe z bananami

Składniki na babeczki czekoladowe z bananami

  • 2 banany,
  • 180 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 60 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sól.

Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i sodę oczyszczoną wsypujemy do jednej miski. W osobnej przygotowujemy masło i cukier.

Mikserem ubijamy cukier i masło tak, by masa stała się gładka. Dodajemy jajka – jedno po drugim – za każdym razem miksując nadzienie na babeczki.

Przechodzimy na wolne obroty miksera. Banany rozgniatamy i dodajemy je do nadzienia. Kolejno wrzucamy przygotowane na początku składniki sypkie i mleko.

Na koniec do nadzienia na muffiny dodajemy startą na małych oczkach czekoladę i pokrojone na drobno orzechy włoskie. Całość mieszamy łyżką.

Nadzienie przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C.

Babeczki czekoladowo-bananowe podajemy po wystygnięciu.