Danie z kapustą, pomidorami i grzybami, czyli à la bigos wegetariański.
Składniki na danie à la bigos z pieczarkami:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg kapusty białej,
- 2 cebule,
- 120 g pieczarek,
- opakowanie pomidorów krojonych,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- przyprawa do bigosu,
- pieprz kolorowy,
- liść laurowy,
- 3 łyżki oleju,
- pieprz, sól do smaku.
Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z wodą. Kapustę białą kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy kapusty są ugotowane, łączymy je i zalewamy pomidorami krojonymi, a następnie zagotowujemy.
Pieczarki kroimy w plasterki, dużą cebulę siekamy – podsmażamy wszystko razem na oleju. Do pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę do bigos. Mieszamy i podsmażamy.
Zawartość patelni dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy, doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.
Comments
1 Responses to “Danie à la bigos z pieczarkami”