26147 Views |  2

Danie à la bigos z pieczarkami

Danie z kapustą, pomidorami i grzybami, czyli à la bigos wegetariański.

Danie à la bigos z pieczarkami

Danie à la bigos z pieczarkami

Składniki na danie à la bigos z pieczarkami:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 0,5 kg kapusty białej,
  • 2 cebule,
  • 120 g pieczarek,
  • opakowanie pomidorów krojonych,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • przyprawa do bigosu,
  • pieprz kolorowy,
  • liść laurowy,
  • 3 łyżki oleju,
  • pieprz, sól do smaku.

Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z wodą. Kapustę białą kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy kapusty są ugotowane, łączymy je i zalewamy pomidorami krojonymi, a następnie zagotowujemy.

Pieczarki kroimy w plasterki, dużą cebulę siekamy – podsmażamy wszystko razem na oleju. Do pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę do bigos. Mieszamy i podsmażamy.

Zawartość patelni dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy, doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.